zondag 4 maart 2012

Red Velvet Cupcakes


Persoonlijk vind ik één van de lekkerste soorten cupcakes de zogenaamde ‘Red Velvet’ cupcakes. De Red Velvet cake is een recept wat vaak als laagjestaart wordt gemaakt. Het vindt zijn oorsprong in Amerika en dankt zijn naam aan de diepdonkerrode kleur van de cake. Oorspronkelijk werd die rode kleur verkregen door de chemische reactie die ontstond tussen de cacao (wat een ander soort cacao was dan we nu gebruiken, zoals Droste) en de karnemelk. Dat gaf de cake een roestrood kleurtje. Tegenwoordig wordt voornamelijk gebruik gemaakt van rode kleurstof.

Wat zo lekker is aan deze cake is dat het een diepe chocoladesmaak heeft zonder een chocoladecake te zijn en hij is ook niet zo zoet. De zachte creamcheese frosting maakt het werkelijkwaar tot een fluwelen cupcake.

Voor 12 cupcakes

Ingredienten cupcakes
60 gram boter
150 gram fijne kristalsuiker
1 ei
20 gram cacaopoeder
rode kleurstof
½ theelepel vanille-extract
120 ml karnemelk
150 gram bloem
½ theelepel baking soda/zuiveringszout
1½ theelepel witte azijn

Ingrediënten frosting
150 gram poedersuiker
25 gram boter, op kamertemperatuur
65 gram verse roomkaas, zoals Philadephia of MonChou


Verwarm de over voor op 170C en prepareer een bakvorm met 12 cupcakecups.

Mix de boter en suiker een paar minuten op de middelste stand in een kom totdat het mengsel licht en luchtig is. Voeg vervolgens al kloppend het ei toe en blijf mixen totdat het ei goed vermengd is.

Roer in een aparte kom de cacao, vanille-extract en rode kleurstof samen tot een dikke massa. Afhankelijk van het type kleurstof dat je gebruikt blijft het mengsel heel droog of niet. De hoeveelheid kleurstof kan je zelf bepalen, hoewel voor een mooie dieprode kleur ¾ theelepel toch wel echt het minimum is. Van vloeibare (zoals van de toko) moet je iets meer nemen omdat die minder geconcentreerd is. Heb je een kleurstof wat een gel-achtige consistentie heeft, dan blijft dit mixje waarschijnlijk heel droog en korrelig. Voeg dan steeds een eetlepel water toe totdat het een dikke pasta is. De kleur lijkt nu nog niet zo rood maar ziet er gewoon chocoladebruin uit. Dat wordt echter anders zodra je dit mengsel aan de rest van het beslag toevoegt.

Voeg het chocoladeprutje toe aan het boter/suiker mengsel en blijf mixen totdat het mengsel gelijkmatig gekleurd is. Zoals je ziet is de kleur nu wel dieprood. Schakel de mixer terug naar een lage stand en voeg om en om een deel karnemelk en een deel bloem toe totdat alles goed is vermengd. Blijf kloppen, eventueel op een hogere stand, totdat alles geheel is opgenomen en het een mooie egale massa zonder klontjes is.

Zet de mixer weer op een lage stand en voeg nu de azijn en het zuiveringszout door het beslag. Dit vind ik altijd het leukst om te doen. Deze twee stoffen leveren een chemische reactie op waardoor koolzuur ontstaat. Zoals je wel zult zien begint het ook echt te bruisen als je beide ingrediënten in de kom hebt gegooid, dit maakt deze cake heerlijk luchtig. Mix nu nog 4 minuutjes op een hoge stand totdat alles goed is vermengd. Vul vervolgens de bakvormpjes tot 2/3 en bak de cakejes 20-25 minuten in de oven.

Overigens is baking soda (ook wel zuiveringszout) gewoon bij vrijwel elke toko verkrijgbaar. Een halve kilo kost dan meestal minder dan twee euro (wat een stuk goedkoper is dan het bestellen via winkels op internet). Overigens is het ook een multifunctioneel middel, als ik de verpakking mag geloven werkt het echt tegen alles: vlekken in kleding, vieze luchtjes, zilvervisjes, gewoon als schoonmaakmiddel, als tapijtreiniger, etc. Het lijkt bijna wel een TellSell product! In ieder geval, ik heb altijd deze, ietwat communistisch aandoende, verpakking van baking soda:

Voor de frosting mix je de boter en de poedersuiker door elkaar totdat alles goed is vermengd. Blijf dan nog een paar minuutjes mixen zodat het luchtiger wordt. Vervolgens kun je de roomkaas toevoegen, let goed op dat deze niet op kamertemperatuur is. Als de roomkaas is opgenomen in het mengsel kun je de mixer op een hogere stand zetten en nog 5 minuten zo blijven kloppen. Klop niet langer, want dan kan de frosting weer gaan ontbinden en wordt het vloeibaar en dan is er helaas geen redden meer aan.
Ter decoratie kan je, voordat je de frosting op de cakejes doet, kleine beetjes van de cupcakes verkruimelen, zodat je dit rode kruim over de witte frostinglaag kan strooien ter decoratie.

2 opmerkingen:

  1. Hoi, ik vroeg me af waarom de monchou niet op kamertemperatuur mag zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De topping blijft dan veel steviger, wat het gemakkelijker maakt om de cupcakes te voorzien van hun toplaag.

      Verwijderen