maandag 5 maart 2012

Snickerscupcakes

Dit recept komt niet voort uit mijn voorliefde voor deze candybar, maar meer uit een soort weddenschap. Het verliezende team zou de winnaars verwennen met gefrituurde cupcakes (ook een recept dat de moeite waard is eens te plaatsen). In ieder geval, voor dit heuglijke frituurfestijn leek het me wel wat om ook snickerscupcakes te maken. Je weet immers nooit of het gefrituurde wel smaakt (de ervaring leert; dat smaakt prima!).


Ingrediënten cupcakes
Basisrecept chocoladecupcakes

Ingrediënten vulling
Fijngehakte pinda’s, ongezouten
Babogeen (van de Ruijter, verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn)
of
Karamelsaus, zelfgemaakt of gekocht

Ingrediënten karamelsaus
100 gram suiker
90 ml water
125 ml slagroom
15 gram boter

Ingrediënten topping
Recept voor vanillebotercreme
Karamelsaus/babogeen
Fijngehakte pinda’s, ongezouten

Bereidingswijze
Voor deze cakejes heb ik gebruik gemaakt van het standaardrecept voor chocoladecupcakes. Dit recept is te vinden onder het kopje ‘recepten’. Als de cakejes afgekoeld zijn kan je in het midden een klein kuiltje maken voor de vulling. Het makkelijkst is dit met een appelboor of een klein scherp mesje.

Voor de vulling kan je gebruik maken van karamelpasta zoals babogeen. Dit is kant en klaar te krijgen en dus wel zo makkelijk. Leuker is natuurlijk het zelf maken van karamelsaus. Verwarm hiervoor op een middelhoog vuur de suiker en het water in een pan. Laat het rustig opwarmen totdat de suiker helemaal aan het smelten is, je hoeft tussendoor niet te roeren. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Het mengsel moet uiteindelijk een goudbruine kleur hebben. Zodra het die kleur heeft kan je het van het vuur halen (let wel op, dit mengsel is echt kokend heet, zo rond de 200C! Ik heb ook eens een beetje ervan op mijn hand gehad en dat kan ik niemand aanraden…!). Meteen nadat het mengsel van het vuur is gehaald kan de slagroom eraan toegevoegd worden. Doe dit heel voorzichtig en zorg ervoor dat je iets van ovenwanten draagt want het kan gaan spetteren als het de hete karamel raakt. Blijf voorzichtig roeren tot de slagroom helemaal is opgenomen. Voeg daarna de boter aan het hete sausje toe totdat ook deze vermengd is in het geheel. Laat de karamel vervolgens helemaal afkoelen.

Als de saus koel is kun je een deel gebruiken voor de vulling. Meng de fijngehakte pinda’s erdoorheen (hoeveelheid is naar eigen keuze, je hebt niet zo heel veel pinda’s nodig). Vul de uitgeholde cupcakes met dit mengsel en strijk ze aan de bovenkant mooi glad. Ook dit kan met een laagje karamelsaus. Als de saus echt koud is kun je een topping van vanillebotercreme erop spuiten. Garneer met een restantje karamelsaus en strooi er gehakte pinda’s over en klaar zijn de snickerscupcakes!

Ook deze zijn overigens te frituren, mocht iemand daar behoefte aan hebben…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten