dinsdag 10 april 2012

Irish Coffee Cupcakes

Lekkere cupcakes voor bij de koffie! Ik maak ze vaak als minicupcakes, in dat geval maak je van deze hoeveelheid beslag ongeveer 30-40 mini's. Voor normale cupcakes heb je aan dit beslag genoeg vuur 12 stuks.


Ingrediënten cakejes
125 gram boter
125 gram fijne kristalsuiker
125 gram bloem
1 ½ theelepel bakpoeder
2 eetlepels melk
2 eieren (middelgroot)
2 eetlepels instant espresso

Ingrediënten topping
200 ml slagroom
1 eetlepel poedersuiker
1 zakje slagroomversteviger
1-2 eetlepels whisky

Ingrediënten vulling
75 gram donkere chocolade
100 ml slagroom
vanille extract 
(whisky)

Bereidingswijze

Mix de boter (op kamertemperatuur) en de suiker in een kom totdat het goed vermengd is en de boter luchtig is geklopt. Voeg al mixend één voor één de eieren toe. Nadat het mengsel goed gemixt is kunt je de bloem en het bakpoeder langzaamaan aan het beslag toevoegen. Het beste werkt het als het gezeefd wordt, dit voorkomt dat het beslag gaat klonteren. Nadat alle bloem is toegevoegd kan de melk erbij worden gedaan. Mix het beslag enkele minuten op een hoge stand totdat het lekker luchtig is. Als laatste kan dan het espressopoeder aan het beslag worden toegevoegd. Hou je van een sterke koffiesmaak, voeg dat iets meer toe. Net wat je zelf prefereert. Hou je niet van espressopoeder of heb je het niet in huis, dan kan je ook zelf sterke koffie zetten, het laten afkoelen en toevoegen in plaats van de melk. Het wordt dan echter wel minder sterk qua smaak.

Vul de bakvormpjes tot ongeveer 2/3 met het beslag en zet ze ongeveer 20 minuten in de oven op 170C.

Klop voor de frosting de slagroom stijf met de poedersuiker en de slagroomversteviger. Als de slagroom stevig is, kun je de whisky eraan toevoegen. Ook dit kan enigszins naar smaak. Zorg ervoor dat er niet teveel whisky in gaat, dan wordt de slagroom slap.

Voor de chocoladeliefhebbers kunnen deze cupcakes ook nog gevuld worden met een chocolade-whisky vulling, hoewel ze zonder vulling ook al erg lekker zijn! Mocht je ze toch willen vullen, smelt dan de chocolade au bain marie. Als de chocolade gesmolten is kun je er geleidelijk de slagroom aan toevoegen. Blijf goed roeren totdat het geheel weer een gladde massa wordt (vlak nadat de slagroom eraan toegevoegd is lijkt het net te ontmengen, maar door goed te roeren wordt het weer mooi glad). Voeg vervolgens een halve theelepel vanille extract aan het gesmolten chocolademengsel toe. Naar smaak kan je er ook nog een eetlepel whisky aan toevoegen.

Als de cakejes afgekoeld zijn kun je met een klein mesje een kuiltje in het midden van het cakeje maken. Maak het niet te diep, anders kan de vulling doorlekken naar het papieren vormpje. Vul het kuiltje met het chocolademengsel. Als dat goed afgekoeld is kan je er met een spuitzak de frosting opspuiten. Garneer met espressopoeder, cacao, en/of een koffieboontje en klaar is je eetbare Irish Coffee :D

Geen opmerkingen:

Een reactie posten