maandag 24 september 2012

Merlot Cupcakes


Ideaal als cadeau of borrelhapje voor een wijnliefhebber. Meestal maak ik deze als minicupcakes, maar het dit recept is voor ongeveer 16 normaal formaat cupcakes.


Benodigdheden cupcakes
110 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel zout
2 eetlepels cacao
1 theelepel kaneel
125 gram zachte boter
100 gram fijne kristalsuiker
2 eieren
4 eetlepels rode wijn
60 gram geraspte pure chocolade

Benodigdheden glazuur
125 gram pure chocolade
60 gram boter
1 eetlepel golden syrup of suikerstroop

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180C en zet de cupcakevormpjes alvast klaar op een bakplaat.

Zeef en vermeng de bloem, bakpoeder, cacao en kaneel in een kom en strooi het zout erbij. Klop in een aparte kom de boter met suiker zacht en romig in ongeveer vijf minuten met een handmixer op middelhoge stand. Zodra het botermengsel luchtig is kan je de eieren toevoegen terwijl je mixt op een lage stand.

Voeg vervolgens afwisselend de rode wijn en de droge ingredienten toe. Blijf tussendoor goed mixen zodat het beslag een egaal geheel wordt. Zodra alle ingredienten vermengd zijn en het beslag mooi glad kan je de cupcakevormpjes voor 2/3 vullen met het beslag.

Bak ze ongeveer 20-25 minuten tot een spies die je erin steekt er weer schoon uitkomt.

Ondertussen kan je vast aan het glazuur beginnen. Smelt daarvoor de chocolade en de boter au bain-marie. Blijf goed roeren en zorg dat het mengsel niet gaat borrelen, dan krijg je namelijk snel een aangebrande smaak. Zodra de chocolade helemaal gesmolten is en de het een mooi egaal geheel is kan je de de chocolade van de warmtebron afhalen en de siroop erdoorheen roeren.

Zodra de cakejes zijn afgekoeld kan je de bovenkant bestrijken met wat van het chocolademengsel. Heerlijk ’s avonds bij een glas rode wijn of port :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten