vrijdag 3 februari 2012

Basisrecepten: vanille en chocolade

Om zelf lekkere cupcakes te maken en te variëren met smaken is het handig om wat basisrecepten te hebben. Deze kun je dan naar hartenlust aanpassen, vullen, decoreren en wat dan nog niet meer. Ook onder de basisrecepten heb je natuurlijk de échte basisrecepten. Dit zijn uiteraard chocoladecupcakes en vanillecupcakes. Hieronder volgen de twee recepten die ik daar over het algemeen voor gebruik. Deze recepten zijn allebei afkomstig uit het bakboek van the Hummingbird Bakery. Een echte aanrader, omdat de recepten die erin staan (en dat zijn niet alleen cupcakes) nauwelijks kunnen mislukken, heerlijk smaken en je er eindeloos mee kan variëren!


Vanillecupcakes
 Voor 12 cupcakes

Ingrediënten cupcakes
120 gram bloem
140 gram fijne kristalsuiker
1½ theelepel bakpoeder
snufje zout
40 gram boter (op kamertemperatuur)
120 ml volle melk
1 ei
¼ theelepel vanille-extract

Ingrediënten frosting
125 gram poedersuiker
40 gram boter (op kamertemperatuur)
12 ml volle melk
vanille-extract

Het is een heerlijk recept voor lekker smeuïge cupcakes. Normaliter ben ik niet zo van een ‘saaie’ smaak als vanille maar deze vind ik echt heerlijk!

Mix de bloem, suiker, bakpoeder, zout en boter op een middelhoge stand een paar minuten door elkaar totdat het een zanderige consistentie heeft. Ik krijg meestal niet alle klontjes boter er helemaal uit met de elektrische handmixer, maar als je een klein beetje melk toevoegt en dan blijft mixen lukt dat wel. Als de klontjes er dan helemaal uit zijn kun je de rest van de melk, het ei en de vanille ook aan het beslag toevoegen. Blijf mixen tot het vermengd is en zodra alles is opgenomen kun je gaan mixen op een hogere stand. Mix nog een minuutje of twee a drie, maar niet te lang want anders mix je het beslag 'dood' en zal het niet meer gaan rijzen. Verdeel het beslag over 12 cupcakevormpjes en bak ze 20-25 minuten op 170C. Het beslag lijkt misschien wat dunner en vloeibaarder dan je gewend bent, maar dat hoort bij dit recept. Hierdoor worden de cupcakes niet te droog.

Mix voor de frosting de boter en poedersuiker door elkaar. Voeg de poedersuiker toe in fases, anders stuift het allemaal op als je gaat mixen. Voeg vervolgens geleidelijk de melk en vanille-extract toe aan het mengsel. Zodra alles goed opgenomen is kun je op een hoge stand een paar minuten (minstens 5) gaan mixen. In het geval van frosting kan je, in tegenstelling tot bij het beslag, niet lang genoeg blijven mixen. Dit zorgt er namelijk voor dat de frosting heerlijk luchtig wordt.

Als de cakejes helemaal afgekoeld zijn kan je de frosting erop aanbrengen. Dit kan door het er gewoon met een (palet)mes of lepel op te smeren, of je kan het spuiten met een spuitzak (mocht je die niet in je bezit hebben, gewoon verkrijgbaar bij de Hema).


Chocoladecupcakes

 Voor 12 cupcakes

Ingrediënten cupcakes
100 gram bloem
20 gram cacaopoeder
140 gram fijne kristalsuiker
1½ theelepel bakpoeder
snufje zout
40 gram boter (op kamertemperatuur)
120 ml volle melk
1 ei
¼ theelepel vanille-extract

Ingrediënten frosting
150 gram poedersuiker
50 gram boter (op kamertemperatuur)
20 gram cacaopoeder
20 ml volle melk

Mix de bloem, suiker, bakpoeder, cacao, zout en boter op een middelhoge stand een paar minuten door elkaar totdat het een zanderige consistentie heeft. Ik krijg meestal niet alle klontjes boter er helemaal uit met de elektrische handmixer, maar als je een klein beetje melk toevoegt en dan blijft mixen lukt dat wel. Als de klontjes er dan helemaal uit zijn kun je de rest van de melk, het ei en de vanille ook aan het beslag toevoegen. Blijf mixen tot het vermengd is en zodra alles is opgenomen kun je gaan mixen op een hogere stand. Mix nog een paar minuten totdat het luchtig is. Verdeel het beslag over 12 cupcakevormpjes en bak ze 20-25 minuten op 170C. Ook dit beslag lijkt wat vloeibaarder dan normaal, maar geen zorgen, dat hoort. Ze zullen resulteren in heerlijke smeuïge cupcakes!

Mix voor de frosting de boter, cacao en poedersuiker door elkaar. Voeg de poedersuiker toe in fases, anders stuift het allemaal op als je gaat mixen. Voeg vervolgens geleidelijk de melk en vanille-extract toe aan het mengsel. Zodra alles goed opgenomen is kun je op een hoge stand een paar minuten (minstens 5) gaan mixen. Dit zorgt ervoor dat de frosting heerlijk luchtig wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten