dinsdag 14 februari 2012

Valentijnsdag chocoladecake

Een vriendin had als cadeautje aan haar zus gegeven dat we samen een taart voor haar zouden bakken. Omdat dit cadeau pas enige tijd later daadwerkelijk in fysieke vorm werd gegeven, vonden we het leuk om het in een thema te gooien. En wat is er dan mooier dan een thematische Valentijnsdagtaart, nietwaar? :)


Ingredi├źnten taart
200 gram boter
520 gram fijne kristalsuiker
4 eieren
½ theelepel vanille-extract
90 gram cacao
1 ½ theelepel bakpoeder
1 ½ theelepel baking soda
zout
340 gram bloem
320 ml volle melk
1 blik vlaaifruit (kersen)
1x recept vanillebotercreme

Bereidingswijze
Verwarm de oven alvast voor op 170C. Mix de boter, op kamertemperatuur, met de suiker een paar minuten totdat het goed is vermengd en luchtig en licht is. Klopt de eigeren door het suiker/botermengsel heen en zeef vervolgens de cacao, bakpoeder, baking soda en zout in het mengsel en voeg het vanille-extract toe. Mix vervolgens afwisselen een deel van de bloem en een deel van de melk door het beslag totdat alles goed is vermengd.

Ik heb de siliconen, hartvormige bakvorm van de Xenos gebruikt. Vet deze in en giet het beslag in de vorm. Bak de cake ongeveer 40 minuten in de oven totdat een prikker en schoon uitkomt en laat hem vervolgens even afkoelen voordat je hem op een rooster stort.

Als de brownie helemaal is afgekoeld kan je hem dwars doormidden snijden. Ik gebruik hiervoor een taartzaag, maar een groot broodmes is ook mogelijk. Verdeel het vlaaifruit over het onderste deel van de cake, maar zorg dat er om de rand heen ongeveer een halve centimeter vrij blijft. Spuit een deel van de vanillebotercreme op die rand. Dat voorkomt dat de vulling tegen de fondant gaat lekker, want daar kan de fondant door gaan ‘smelten’. 


Leg het bovenste deel van de taart erbovenop en smeer hem bovenop en rondom glad af met het resterende deel van de botercreme.

Vervolgens kan je hem gaan bekleden met fondant. Ik heb gewoon witte fondant gebruikt als basis, daarvoor had ik ongeveer 400-500 gram voor nodig. Ik heb hem zo dun mogelijk uitgerold, omdat ik een dikke laag fondant niet zo lekker vind. Vervolgens kan je hem gaan bekleden zoals je wilt. Wij hebben veel hartjes gebruikt om het tot een ware zoetsappige valentijnsdagtaart te maken, maar je kan het ook iets minder cheesy maken natuurlijk (a). De roosjes hebben we ook zelf gemaakt, het handigst is om daarvoor de stappen uit deze tutorial te volgen: roosjes maken how-to

Hier hadden we voorgekleurde rode fondant gebruikt omdat het wel zo makkelijk was, maar hij was wel erg plakkerig dus de volgende keer maar weer gewon zelf kleuren, of een ander merk halen. Binnenkort zal daar ook nog een topic over verschijnen, een fondant-test, aangezien er wel veel verschillen zitten in handelbaarheid, plakkerigheid, geur, smaakt etc van verschillende merken fondant. Maar dat is van latere zorg. Eerst maar eens deze overheerlijke brownie-kersen-valentijnstaart eten :)

1 opmerking: