zaterdag 2 juni 2012

Dr. Pepper Cupcakes

Dr. Pepper is en blijft de beste frisdrank die er is. Uitermate geschikt dan ook voor de verjaardag van een Dr.-fan! Qua smaak zijn ze prima, hoewel de Dr. Pepper niet overduidelijk aanwezig is (alleen de fijnproever van het gezelschap zei het te proeven!). Binnenkort ga ik het dus nogmaals proberen, de update zal hier te vinden zijn. Desalniettemin smaakten ze prima en zien ze er toch ook wel feestelijk uit. Maar voor een drie-gangen Dr. Pepper menu moeten ze echt nog even verbeterd gaan worden.. (Hoewel, Dr. Pepper is feitelijk gewoon een drank die vooral erg zoet is met iets kersensmakerigs erin en daar voldeden deze cupcakes prima aan…) 


Voor 12 cupcakes

Ingrediënten cupcakes
60 gram boter
150 gram fijne kristalsuiker
1 ei
20 gram cacaopoeder
40 ml Dr. Pepper
120 ml karnemelk
150 gram bloem
½ theelepel baking soda/zuiveringszout
1½ theelepel witte azijn

Ingrediënten frosting
250 gram poedersuiker
80 gram boter, op kamertemperatuur
20 ml volle melk
10 ml Dr. Pepper
Dr. Pepper residu van 250 ml Dr. Pepper en 80 gram kristalsuiker
Gemberpoeder
Peper
Decoratie zoals blik, kersen en rietjes

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170C en prepareer een bakvorm met 12 cupcakecups. Verwarm de Dr. Pepper in een klein pannetje op het vuur totdat gaat koken. Laat het vervolgens enigszins afkoelen voor later gebruik.

Mix de boter en suiker een paar minuten op de middelste stand in een kom totdat het mengsel licht en luchtig is. Voeg vervolgens al kloppend het ei toe en blijf mixen totdat het ei goed vermengd is.

Roer in een aparte kom de cacao en afgekoelde Dr. Pepper samen tot een papje. Voeg dat toe aan het boter/suiker mengsel en blijf mixen totdat het mengsel egaal is geworden. Schakel de mixer terug naar een lage stand en voeg om en om een deel karnemelk en een deel bloem toe totdat alles goed is vermengd. Blijf kloppen, eventueel op een hogere stand, totdat alles geheel is opgenomen en het een mooie egale massa zonder klontjes is.

Zet de mixer weer op een lage stand en voeg nu de azijn en het zuiveringszout door het beslag. Mix nog vier minuten op een hoge stand totdat alles goed is vermengd. Vul vervolgens de bakvormpjes tot 2/3 en bak de cakejes 20-25 minuten in de oven.

Mix voor de frosting de boter en poedersuiker enkele minuten totdat alles goed is vermengd en voeg vervolgens de melk en Dr. Pepper toe. Blijf nog enkele minuutjes mixen op een hoge stand. Nu kan je er naar smaak nog van alles aan toevoegen. Zelf heb ik ervoor gekozen om er wat (fijne) peper door te doen (het blijft immers Dr. Pepper) en wat gemberpoeder (niet teveel!). Ook het gebruik van Dr. Pepper residu is hierdoor erg lekker.

Om residu te maken moet je 250 ml Dr. Pepper met ongeveer 80 gram kristalsuiker in een pannetje op een laag vuur zetten. De suiker lost al vrij snel op, maar blijf roeren. Begin tijdig aan het maken van het residu, want het duurt ongeveer 30 minuten voordat het klaar is. In het begin zie je er niet zoveel van, maar roeren en geduld wordt beloond. Na ongeveer 20 minuten zal je zien dat het mengsel begint in te dikken. Zodra het enigszins stroperig is geworden is het goed. Laat het niet té dik worden en zeker niet ‘borrelen’, want dan brandt het aan en is het echt zwarte, verbrande caramel (ja ik spreek uit ervaring (a)). Laat het residu wat afkoelen en voeg een klein beetje toe aan de frosting. Het wordt er iets dunner van, dus wees voorzichtig dat je het niet te dun maakt. Het overige deel van het residu kan je over de cakejes schenken, of kan je voordat je de frosting erop spuit smeren over de cakejes. Voor de overige decoratie kan je je uitleven zoals je maar wilt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten