zaterdag 2 juni 2012

Guinness Chocolade Pie met Marshmallow Meringue

Deze taart is gebaseerd op een recept van Sprinkle Bakes dat ik doorgestuurd kreeg van een vriendin. Daar combineerde ze de Guinness/chocolade/marshmallow met zout deeg en pretzels. Dat leek mij minder, dus heb er wat aanpassingen in gemaakt. Het is een wat bewerkelijk recept, maar goed te doen en erg leuk om te maken! De taart is wel echt een unit, je haalt er flink veel stukken uit want hij is übermachtig. Foto is een beetje onduidelijk maar dat komt doordat ik weinig tijd (en licht) had om de foto te maken. Goed excuus om het nog eens te proberen (a). 


Dit recept is geschikt voor een taart van ongeveer 23 cm doorsnee. 


Ingrediënten korstdeeg 
260 gram bloem
½ theelepel zout
110 gram boter
(bakerwten)

Ingrediënten Guinness-Chocoladevulling
4 grote eierdooiers
100 gram fijne kristalsuiker
220 ml Guinness
270 ml slagroom
100 gram pure chocolade, in kleine stukjes gehakt
35 gram maïzena

Ingrediënten marshmallowmeringue
200 gram fijne kristalsuiker
4 eiwitten
60 ml water
¼ theelepel zout
20 marshmallows, in kleine stukjes geknipt
3 eetlepels Guinnessreductie

Bereidingswijze
Mix de bloem, zout en boter met de deeghaken door elkaar totdat alles vermengd is. Blijf mixen en voeg af en toe een eetlepel water toe, totdat het deeg glad en niet meer te droog is. Zodra het een stevige consistentie heeft kan je het in plastic folie verpakken en een uurtje in de koelkast laten rusten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 175C. Vet de pie- of vlaaischaal in en bestuif een werkvlak met wat bloem. Rol het deeg uit en bekleed de vorm met het deeg. Snij overtollige randjes af. Leg vervolgens een vel bakpapier op de bodem van de taart en stort de bakbonen erin. Bak de taart 20 minuten tot de randjes goudbruin zijn. Verwijder vervolgens de steunvulling en bak de bodem nogmaals 15-20 minuten. Zodra de bodem lichtbruin is kan je de bodem uit de oven halen.

Bakbonen zorgen voor steun tijdens het bakken. Zo zal de bodem mooi in vorm blijven. In een kookwinkel zijn bakerwten te krijgen die je als steunvulling kan gebruiken. Maar een (veel goedkoper) alternatief zijn gedroogde bonen die je gewoon inde supermarkt kan kopen (van Hak o.i.d.). Werkt vrijwel net zo goed.

Als de taartbodem aan het afkoelen is kan je aan de vulling beginnen. Mix met een garde de eierdooiers met de suiker door elkaar. Giet 120 ml Guinness in een sauspan en voeg de slagroom toe. Roer het door elkaar en zet het op een middelhoog vuur totdat het bijna kookt. Haal het van het vuur en voeg de chocolade toe. Blijf in het mengsel roeren totdat de chocolade gesmolten en vermengd is. Giet daarna heel rustig het eimengsel erbij terwijl je blijft roeren. Het roeren is erg belangrijk omdat door de warmte anders het ei nog kan gaan ‘bakken’. Als het ei er goed doorgeroerd is kan je de maïzena eraan toevoegen en het geheel weer op het middelhoge vuur zetten totdat het wat dikker is geworden. Doe het chocolade-Guinness mengsel in de taartvorm, strijk het glad en zet het in de koelkast om op te stijven.

Van de Guinness heb je 100 ml over. Verwarm dit op een middelhoog vuur totdat er nog ongeveer 3 eetlepels over zijn. Het wordt langzaamaan steeds dikker, blijf zo nu en dan roeren.

Ondertussen kan je aan de slag met de marshmallow topping. Voeg hiervoor de suiker, eiwitten, water en zout samen in een hittebestendige (metalen) kom (of au-bain-marie pan). Klop het door elkaar en zet de kom op een pan met kokend water (let op dat het water de bodem van de kom niet raakt, anders gaan je eieren bakken. Blijf continue kloppen totdat de suiker volledig is opgelost. Dit kan je controleren door af en toe in het mengsel te voelen of het nog korrelig is. Geen zorgen, je zal je vingers niet verbranden als je dat probeert.

Zodra het helemaal glad is kan je de kom van het kokende water afhalen en de marshmallows gaan toevoegen. Laat het 3 tot 5 minuten staan totdat de marshmallows zacht zijn geworden. Zet de kom vervolgens weer op het kokende water en mix (met een handmixer op lage stand) enkele minuten de marshmallows door het geheel totdat het wat dikker is geworden. Haal de kom dan weer van het vuur, voeg de Guinnessreductie toe en blijf enkele minuten mixen totdat de topping licht is afgekoeld.

Verwarm de oven voor op een grillstand. Verdeel de meringue over de taart. Het hoeft niet netjes, het staat gezellig als je er een paar mooie pieken in trekt met een lepel. Zet de taart vervolgens in de oven en blijf kijken. In het begin gebeurt er niks maar na enkele minuten zal de topping lichtbruin kleuren. Haal de taart tijdig weer uit de oven, in dit stadium kan het heel snel verbranden. Zet de taart vervolgens minstens 4 uur in de koelkast, dit maakt de topping extra stevig.

Als je de taart wilt aansnijden kan je dat het beste met een groot, met heet water verwarmd mes doen. De marshmallow meringue is namelijk zeer plakkerig (doch zeer smakelijk).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten