zaterdag 9 juni 2012

Hobbiton / Bag End Blueberry-Rhubarb Cake

Als klap op de vuurpijl (en die laatste kennen ze goed in the Shire (a)) moet je natuurlijk nog een echte thematische taart hebben voor een LotR-marathon. Nou is het eindpunt van de tocht al terug te vinden in de cupcakes, dus kan er voor de start van de queeste een mooie taart gemaakt worden: Hobbiton, Bag End, the Shire, huis van Bilbo en Frodo. 


Voor het kapsel (de cake) heb ik gebruik gemaakt van biscuitdeeg (zoals hier te vinden). Voor de onderkant heb ik een braadslee van 25x35 cm gebruikt (bereken de ingrediënten dan op basis van 8 eieren). Voor het huisje maakte ik nog een boltaartje van 20cm doorsnee, ingrediënten voor biscuit op basis van 4 eieren. Als bakvorm voor een boltaartje zijn de metalen Blandaschalen van Ikea ideaal, ze kosten werkelijkwaar niks en zijn in vrijwel alle handige maten te krijgen.

Ingrediënten
Biscuitdeeg (eenmaal 4 en eenmaal 8 eieren, zie dit recept)
5x basisrecept vanillefrosting
Blikje bosvruchten vlaaifruit
200 gram blauwe bessen
rabarbercompote (vers is het lekkerst, maar dan moet het wel het seizoen zijn)

Voor de versiering
100 gram fondant
bruine kleurstof
groene kleurstof (bij voorkeur 2 soorten, grasgroen en donkergroen)

Bereidingswijze
Bak allereerst de twee biscuitcakes volgens het recept. Ze moeten allebei goed afgekoeld zijn. Omdat de 20cm doorsnee van de bolcake te groot is voor de onderste cake moet je aan de achterkant een stuk recht afsnijden. Doe dit ook aan de voorkant (maar dan een iets minder groot stuk). Zo kan hij mooi op de onderste cake staan, loopt hij aan de achterkant recht af, kan je voor een deur en raampjes maken en heb je voor genoeg ruimte voor een trappetje etc. Bewaar de stukjes biscuitcake die je afsnijdt nog wel, die kan je straks nog gebruiken.

Modelleer nu zelf met een scherp mes de vorm van de onderste cake. Laat voor het idee de boltaart er vast op staan, zodat je enigszins inziet hoe het gaat worden. Van nature is de cake uit de braadslee te rechthoekig, het moet immers een Hobbithol worden. Je moet het dus iets geleidelijker af laten lopen. De stukjes cake die je hebt afgesneden kan je gebruiken om de overgang tussen de boltaart en de onderste taart mooier te laten verlopen. Dan wordt het een echt heuveltje.

Als je dat enigszins gemodelleerd hebt kan je met een scherp mes in de rechthoekige cake een gat snijden voor een trappetje.

Vervolgens kan je de cake zelf gaan vullen. Snij eerst de rechthoekige cake in twee lagen (normaliter maak ik twee lagen vulling, maar voor de stevigheid doe ik bij deze maar eentje per cake). Bestrijk de lagen dun met botercrème en stort op de bodem het bosvruchtenvlaaifruit. Verdeel hier ook de bosbessen over. Hou aan de randjes ongeveer een centimeter over en spuit hier met een spuitzak een dijkje van botercrème. Leg de bovenste cakelaag erop en bestrijk de buitenkant met een dun laagje botercrème.

Als de buitenkant besmeerd is met botercrème kan je de bovenste taart erop gaan zetten. Snij ook deze in twee lagen en vul deze met de rabarber. Hou ook hier aan de zijkanten een centimeter vrij voor een dijkje van botercrème. Leg het bovenste deel erop en besmeer ook hiervan de buitenkant met de crème. Plak hiermee ook de losse stukjes cake vast voor de overgang tussen beide cakedelen en zorg ervoor dat het geheel besmeerd is met crème. Je hebt nu de basis van de cake die je kan gaan versieren.

Maak voor de versiering verschillende tinten bruine fondant, eventueel ook wat zachtgeel. Beplak de ‘muur’ van de voorkant met een lichtbruine tint, maak steunpilaren etc. Gebruik donkergroene fondant voor de deur. Voor de tegels voor de deur heb ik verschillende tinten bruin gebruikt en deze door elkaar gelegd tot aan de trap. Bekleed ook de trap met bruin fondant, maak eventueel nog een hekje en een schoorsteen, die kan je er als hij klaar is dan voor en op zetten. Versiering kan je allemaal naar eigen inzicht doen. Bij mij zag het er na deze fase zo uit: 


Vervolgens kan je gras gaan spuiten. Hiervoor heb je een spuitzak nodig met een spuitmondje wat speciaal voor dit soort decoratie is. Ik gebruikte de Wilton Tip no. 233 (daarmee spuit je 11 grassprietjes in één keer). Om de juiste kleur groen te krijgen kan je het beste om en om wat groene kleurstof en wat bruine kleurstof aan de botercrème toevoegen. Teveel groen maakt de kleur van het gras onnatuurlijk fel. Blijf mengen tot je denkt een mooie natuurlijke graskleur gevonden te hebben. Maak genoeg in één keer, je kan er beter teveel van hebben dan te weinig. Het is namelijk erg moeilijk op een nieuwe partij frosting in dezelfde kleur te krijgen. Als je de taart wat dik hebt afgesmeerd met botercrème kan je misschien nog een extra recept maken. Ik denk dat ik totaal 2 recepten botercrème heb gebruikt voor het spuiten.

Het spuiten zelf is vooral een leuk werkje, je ziet zo snel resultaat. Wissel met het spuiten af en toe een beetje van richting als je de spuitzak optilt, zo gaan de sprietjes in verschillende richtingen gaan wat er natuurlijker uitziet.

Als je alles bespoten hebt met gras kan je het hekje en de schoorsteen op de taart plaatsen. Laat de botercrème een paar uurtjes drogen. Het zal dan krokant worden en dus iets steviger. Je hebt zo in ieder geval een pronkstuk voor tijdens je themafeestje én meteen genoeg te eten voor iedereen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten