zaterdag 9 juni 2012

Lembas

Op een Lord of the Rings feestje kan Lembas natuurlijk niet ontbreken. Het is immers het elfenbrood dat de Hobbits zo lang op de been weet te houden. Tot Gollems nare rotstreek natuurlijk, maar dat is weer een heel ander verhaal...


Anywaysssss, in zijn boeken geeft Tolkien niet een extreem goede beschrijving van waar Lembas van gemaakt wordt, en anders waren de ingrediënten hier vast niet verkrijgbaar geweest, maar deze kruidige waybread-scones komen hopelijk in de buurt. Ze zijn in ieder geval zeer smakelijk, ik maak ze tegenwoordig ook gewoon als lekkernij of in de vorm van echte ronde scones voor high teas. 


Voor ongeveer 5 hele (en 10 halve) Lembas

Ingrediënten
320 gram bloem
1 eetlepel bakpoeder
¼ theelepel zout
115 gram boter
75 gram bruine basterdsuiker
1 theelepel kaneel
¼ theelepel piment/all spice
¼ theelepel koekkruiden
160 ml volle melk
1 eetlepel Golden Syrup (eventueel te vervangen door honing)

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220C en bekleed twee bakplaten met bakpapier.

Roer de bloem, bakpoeder en zout door elkaar in een grote kom. Voeg hier de boter aan toe en kneed het geheel totdat het kruimelig is. Doe de suiker en kruiden bij het deeg en kneed het erdoorheen. Vervolgens kan je geleidelijk de melk en de Golden Syrup toevoegen. Blijf kneden tot je een stevige, egale bal deeg hebt. Als het nog erg plakkerig is kan je een beetje extra bloem toevoegen, maar niet teveel.

Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 1,5 cm dik. Om de Lembas uit de film te krijgen moet je hier vierkanten van ongeveer 7,5 bij 7,5 cm snijden. Leg deze op de bakplaat en snij deze schuin door (let op: niet helemaal doorsnijden, maximaal tot halverwege het deeg. Je moet ze doormidden kunnen breken als ze eenmaal gebakken zijn.)

Bak ze ongeveer 12 minuten totdat ze lichtbruin zijn geworden. Ze zullen flink rijzen en dik worden. Maar ze zijn heerlijk zacht om te eten. Om het geheel compleet te maken kan je er natuurlijk zelf ‘Mallorn-leaves’ omheen maken. Om ze te eten kan je ze in de Golden Syrup dopen, dat maakt het geheel echt compleet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten