zaterdag 9 juni 2012

Mount Doom Cupcakes

Waar het allemaal begint in the Shire, eindigt het natuurlijk bij de grote boze vulkaan. Om je daar tijdens de marathon vast op voor te bereiden hier een recept voor je eigen Doemberg cupcakes (met mokkasmaak). 


Voor 12 cupcakes

Ingrediënten cupcakes
200 gram fijne kristalsuiker
120 ml koude (sterke) koffie
120 ml zonnebloemolie
2 eieren
3 theelepels witte azijn
3 theelepels vanille-extract
190 gram bloem
45 gram cacao
½ theelepel zout
1 theelepel baking soda

Ingrediënten frosting
300 gram poedersuiker
100 gram boter (op kamertemperatuur)
40 gram cacaopoeder
40 ml volle melk
1-2 eetlepels espressopoeder (naar smaak)

Ingrediënten icing
Gele kleurstof
Rode kleurstof
Oranje kleurstof
5 gram eiwitpoeder (gezeefd)
Poedersuiker

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175C en bereid een cupcakebakvorm voor met 12, bij voorbaat donkerbruin gekleurde, baking cups.

Doe de suiker en de koffie in een kom en mix dit even door elkaar. Voeg vervolgens de olie, eieren, azijn en vanille toe en mix dit tot het geheel vrij egaal is.

Zeef in een andere kom de bloem en cacao, en voeg daar het zout en de baking soda bij. Roer het door elkaar en voeg het vervolgens bij de andere ingrediënten terwijl je op een lage stand mixt. Blijf als alles is toegevoegd nog twee minuten mixen op een hoge stand.

Verdeel het beslag over de 12 vormpjes en bak de cupcakes ongeveer 20-25 minuten totdat een prikker er schoon uitkomt.

Bereid de frosting voor zoals je met de gewone chocoladefrosting ook doet (zie dit recept), maar voeg er gelijk met de cacao ook nog wat espressopoeder aan toe. Dit kan geheel naar smaak.

Zodra de cupcakes afgekoeld zijn en de frosting klaar kan je met de botte kant van een mes en een flinke dot frosting mooie puntjes maken op je cupcakes. Ze hoeven niet helemaal gladgestreken te worden, zo glad is Mount Doom zelf immers ook niet! In het topje kan je met het mes een klein geultje maken. Daar kan je de icing (ofwel; de lava) als het ware uit laten stromen. Roer voor de icing 5 gram gezeefd eiwitpoeder (verkrijgbaar bij bakwinkels) door 30 ml gekookt (afgekoeld) water. Laat dit een uur rusten. Zeef ongeveer 250 gram poedersuiker hier doorheen en mix dit geheel enkele minuten op een hoge stand tot icing. Het wordt spierwit en heel stevig. De icing is klaar als je er pieken in kunt trekken waar alleen de puntjes van omkrullen. Je kan iets meer water of iets meer poedersuiker toevoegen om de juiste consistentie te krijgen. 

Bewaar de icing in een kom met daaroverheen een vochtige doek, om zo te voorkomen dat de icing uitdroogt. Verdeel de icing over drie schaaltjes en kleur ze met een beetje kleurstof rood, oranje en geel. Nu kan je met een theelepeltje en/of wat satéprikkers de lavastromen maken. Begin eerst met de rode kleur, dan de oranje en dan een beetje geel erdoor. Even laten drogen en klaar zijn je uitbarstende mini-vulkaantjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten