donderdag 2 augustus 2012

Teacup-cake

Een pronkstuk van een taart mag natuurlijk niet ontbreken bij een Alice-themed feest. Google voor de lol eens ‘alice in wonderland cake’ en je hebt meteen genoeg inspiratie. Hier heb ik gekozen voor een twee-laagse theekoptaart. Geheel in de stijl van een mad tea party dus. 


Ingrediënten
2 biscuitcakes, halfronde Blandavorm met doorsnee van 20 cm
2 recepten vanillefrosting
200 ml slagroom
1 pak bastognekoekjes
1 zakje slagroomversteviger
1 blik vlaaifruit

Bereidingswijze
De theekopjes waren bij mij halfronde taarten van 20 cm doorsnee. Hiervoor gebruikte ik de beroemde blandaschaal van Ikea. Goedkoop en ideaal om halfronde taarten in te maken en in alle maten te verkrijgen! Per biscuitcake gebruikte ik het biscuitrecept (hier te vinden) op basis van 5 eieren.

Omdat het Witte Konijn van het aanwezige gezelschap niet houdt van rode vruchten heb ik twee totaal verschillende smaken gemaakt voor de vulling per taart.

Eén taart is gevuld met rode vruchten vulling. Als het biscuit is afgekoeld kan je de taart twee keer doorsnijden. Bestrijk de bodem met een dun laagje botercreme. Verdeel de helft van het fruit erop maar hou een randje langs de zijkant vrij en spuit een dijkje van botercreme langs de rand. Leg nu de middelste laag cake erop en vul die op dezelfde wijze als de onderste laag. Vervolgens kan je de bovenkant erop leggen en de gehele taart afstrijken met botercreme.
Let wel: de taart is nu nog bol aan de bovenkant. Later gaat hij omgedraaid worden tot een theekopvorm. Zet de taart in de koelkast.

De andere vulling gaat in principe hetzelfde. Maal in een keukenmachine de bastognekoekjes tot fijn kruim. Klop de slagroom met de versteviger tot je er pieken in kan trekken. Spatel de bastogne erdoor en vul de taart op dezelfde wijze als hierboven omschreven. Zet ook deze taart weg in de koelkast.

Rol een lap (witte) fondant uit en bekleed daarmee de taart die je als onderste laag wilt gebruiken. Als de bolle kant helemaal bekleed is hoef je de randjes er nog niet vanaf te snijden maar kan je de taart omdraaien en een mooi opstaand randje maken van het theekopje. Gebruik zwarte fondant voor de bovenkant, als ware de thee in het kopje. Zet de taart weer in de koelkast zodat hij zijn stevigheid niet verliest. Bekleed de andere taart op dezelfde wijze met fondant.

Nu kan je de taarten gaan stapelen. Zet de onderste helft op een stevige ondergrond en gebruik houten douwels (ik gebruik er meestal drie) voor versteviging van de stapeltaart. Steek een douwel in de onderste helft en snijd hem af op dezelfde hoogte als de taart komt. Maak drie van deze korte houtjes en steek ze in de onderste helft op de plek waarop je de bovenste helft wilt gaan plaatsen. Knip vervolgens uit een kartonnen taartplaatje een rondje waarop je de bovenste helft van de taart gaat plaatsen. Maak daar ook een klein gaatje in voor een plek waar een lange douwel door de hele taart gestoken kan worden voor de stevigheid. Zorg er wel voor dat de lange douwel niet door de bovenkant van de bovenste taart gaat. Als de taarten eenmaal gestapeld zijn kan je ze gaan versieren. Ik gebruikte roze en blauwe bloemetjes, samen met eetbare, gouden verf waarmee je gewoon kan schilderen op fondant. Maak van wit fondant een oor voor beide kopjes en plak deze vast met wat icing. 


  Grote voordeel van deze taart is dat het niet uitmaakt als hij scheef op elkaar gestapeld is of de versiering wat chaotisch; dat past alleen maar mooi in de stijl van de mad hatter’s tea party!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten