dinsdag 20 maart 2012

Baileys & Guinness Cupcakes

Afgelopen zaterdag, 17 maart, was het weer St. Patrick's Day! Sinds dit jaar nu ook officieel de 'friendliest day of the year' en mijns inziens ook de allertofste feestdag van het jaar! Groene kleding, Ierse muziek, Ierse pubs, shamrocks, etcetcetc! Uiteraard ook een ideale gelegenheid om de leukste cupcakes en taarten te maken. Vorig jaar ben ik aan de slag gegaan met thematische cupcakes, in de passende smaak van Baileys en Guinness. Zie hieronder voor het recept.

De versiering kan vanalles zijn, groen is altijd goed. Ik heb gewerkt met fondant, ideaal voor figuurtjes. In ieder geval, je kan maken wat je wilt, van Leprechaunhoeden tot potten met goud, van shamrocks tot de Ierse vlag en wat nog meer.  


Voor 12 cupcakes

Ingrediënten cupcakes
120 ml Guinness
120 gram boter
45 gram cacao
120 gram bloem
225 gram kristalsuiker
¾ theelepel baking soda
½ theelepel zout
1 groot ei
80 ml zure room

Ingrediënten Baileys ganache
115 gram pure chocolade, in kleine stukjes
80 ml slagroom
15 gram boter
5 ml Baileys, of iets meer naar smaak

Ingrediënten Baileys frosting
60 gram boter
200 gram poedersuiker
3-7 eetlepels Baileys

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175C. Zet alvast de cupcake bakvormen klaar met daarin de papieren cupcakevormpjes. Verwarm de Guinness met de boter op een middelhoog vuurtje totdat de boter helemaal gesmolten is. Voeg vervolgens de cacao toe en blijf roeren totdat het goed is vermengd. Als het mengsel mooi egaal is kan je het van het vuur afhalen om enigszins af te laten koelen.

Zeef de bloem, baking soda en zout in een grote kom. Voeg daar de suiker bij en roer het door elkaar. Mix in een andere kom de eieren met de zure room totdat het geheel goed gemengd is.

Voeg vervolgens aan het ei/room mengsel het Guinness mengsel toe en mix totdat het gemengd is, maar niet langer. Doe daarna langzaam de droge ingrediënten erbij en mix op de lage stand totdat het vermengd is. Je hoeft niet veel langer te mixen.

Vul de cupcakevormpjes voor ongeveer 2/3 met het beslag en bak ze ongeveer 20 minuten in de oven totdat een prikker er schoon uitkomt.

Doe voor de ganache de chocolade in een hittebestendige kom. Warm de slagroom op totdat het net is gaan koken en giet het over de chocolade heen. Laat dit een minuutje zo staan en ga dan roeren, totdat de chocolade helemaal gesmolten is. Voeg dan de boter toe, roer het erdoorheen, en voeg uiteindelijk de Baileys toe. Naar smaak kan je wat meer/minder Baileys door de ganache mengen.

Als de cupcakes helemaal afgekoeld zijn, snij dan met een scherp mesje of een appelboor een gaatje in het midden van de cupcake. Let goed op dat je niet tot op de bodem gaat, anders lekt de vulling erdoor. Vul de cupcakes dan met de ganache en laat ze zo even staan.

Mix voor de frosting de boter, op kamertemperatuur, luchtig in een grote kom. Voeg geleidelijk de poedersuiker toe tot alles goed vermengd is en blijf nog een paar minuutjes kloppen. Voeg daarna de Baileys toe. Al naar gelang kan je wat meer of minder Baileys toevoegen, net wat je het lekkerst vindt!
Als de frosting klaar is kan je de frosting erop spuiten en vervolgens, naar wens, versieren met epische ierse versieringen. Sláinte!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten