zaterdag 3 maart 2012

Mojitocupcakes

Sowieso een succesrecept op feestjes! Het is niet alleen cocktailcupcake, ze smaken ook nog eens heerlijk en zien er ontzettend feestelijk uit! Ideaal voor een zomers feestje dus (en de zomer komt er immers weer bijna aan, toch?)


Ingrediënten cupcakes
120 gram bloem
140 gram bruine basterd suiker
40 gram boter
1½ theelepel bakpoeder
snufje zout
120 ml volle melk
1 (groot) ei op kamertemperatuur
¼ theelepel vanille-extract
geraspte schil van 1-2 limoenen
fijngesneden blaadjes munt

Ingrediënten glazuur
4 eetlepels  rum
sap van ½ limoen
3 eetlepels bruine basterdsuiker
enkele verse blaadjes munt

Ingrediënten frosting
250 gram poedersuiker
85 gram boter op kamertemperatuur
10 ml volle melk
1-2 eetlepels rum
sap van ½ limoen

Bereidingswijze
Klop de bloem, suiker, bakpoeder, zout en boter een paar minuten in een kom totdat het mengsel een zanderige consistentie heeft en alles goed is vermengd en lekker luchtig is. Voeg vervolgens het ei toe aan het mengsel. Als het ei opgenomen is kan langzaamaan de melk en het vanille-extract toegevoegd worden aan het beslag. Klop hierna nog een paar minuten op een hoge stand totdat alles helemaal is vermengd en het beslag glad is. Voeg op het laatst de limoenrasp en munt toe en klop het heel kort door het mengsel zodat het goed verdeeld is. Verdeel het beslag over de cupcakesvormpjes en bak het ongeveer 20 minuten op 170C.

Terwijl de cakejes in de over staan kun je het glazuur gaan voorbereiden. Verwarm hiervoor de rum, het limoensap en de suiker in een pan op een laag vuur. De suiker moet helemaal smelten, dit zal ongeveer 5-10 minuten in beslag nemen. Roer af en toe. Voeg na een paar minuten gekneusde blaadjes munt toe en roer die er ook doorheen. Uiteindelijk moet het mengsel een siroopachtige consistentie krijgen. Als het heel dun blijft kan je wat meer suiker toevoegen.

Als de suiker helemaal gesmolten is en de siroop de juiste consistentie heeft kan je het van het vuur halen. Haal de muntblaadjes dan uit het mengsel (voorzichtig, de siroop is zeer heet) en laat het geheel afkoelen. Zodra het afgekoeld is kan je het over de (ook reeds afgekoelde) cupcakes smeren.

Voor de frosting moet eerst de boter een minuut of 2 luchtig gemixt worden. Zeef vervolgens de poedersuiker erdoorheen. Blijf kloppen tot het helemaal is opgenomen. Voeg langzaamaan ook de melk toe aan het geheel. Als alle poedersuiker en melk goed is vermengd met de boter zet je de mixer wat hoger en blijf dan nog een paar minuten kloppen, zodat het luchtig wordt. Nu kan het limoensap en de rum erdoorheen gemixt worden. Mix het geheel totdat het goed is opgenomen. Spuit met een spuitzak toefjes op je cupcakes. Ze zijn mooi te versieren met een schijfje limoen, muntblaadjes, beetje bruine bastersuiker en/of een (kort) zwart rietje in de topping. Cheers!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten