dinsdag 17 april 2012

Awesomeness motivational cake met rum-rozijnenvulling

International Day of Awesomeness. Zoals iedereen ongetwijfeld weet één van de belangrijkste dagen in het jaar. In principe zijn de juiste ingrediënten voor een geslaagde IDoA een suit en een goed potje lasertag. Mocht dat niet voorhanden zijn, of wil je het iets opleuken, in stijl uiteraard, dan kan een International Day of Awesomeness cake natuurlijk niet ontbreken. Bij deze. 


Voor deze taart had ik rum-rozijnenvulling gemaakt. Waarom? Omdat het awesome is. Logisch. 
De taart, van 25x35 cm, had ik twee keer doorgesneden, dit recept is dus genoeg voor 2 lagen vulling. De taart zelf was van biscuitdeeg gemaakt. Zorg ervoor dat je van tevoren de rozijnen laat wellen in de rum, het liefst een dag van tevoren zodat de smaak er goed inzit. 


Ingrediënten vulling
350 ml slagroom
2 zakjes slagroomversteviger
2 zakjes vanillesuiker
260 gram rozijnen
100 ml rum

Ingrediënten botercrème
250 gram poedersuiker
80 gram boter
25 ml volle melk
rumextract

Bereidingswijze vulling
Laat de rozijnen en de rum een nachtje (of minstens een paar uur) in een afgedekte schaal staan.
Laat de rozijnen uitlekken, maar gooi de rum nog niet weg. Besprenkel de taartbodems met een beetje van de rum.

Klop de slagroom stijf met de slagroomversteviger en de vanillesuiker. Als de slagroom stevig is kan je er de uitgelekte rozijnen doorroeren.

Verdeel het slagroommengsel over twee taartlagen. Laat aan de rand ongeveer ½ cm vrij als je de taart gaat bekleden met fondant. Dit is voor een dijkje van botercrème, wat voorkomt dat de slagroom tegen je bekleding aanlekt en de fondant oplost.

Bereidingswijze botercrème
Mix voor de frosting de boter en poedersuiker door elkaar. Voeg de poedersuiker toe in fases, anders stuift het allemaal op als je gaat mixen. Voeg vervolgens geleidelijk de melk en het rumextract toe aan het mengsel. Zodra alles goed opgenomen is kun je op een hoge stand een paar minuten (minstens 5) gaan mixen, dit zorgt er namelijk voor dat de frosting heerlijk luchtig wordt.

Spuit een deel van de botercrème langs de randen van beide taartlagen om de vulling heen. Als je taart eenmaal geheel gestapeld is kan je de taart afsmeren met het overige deel van de botercrème, om vervolgens te bekleden met marsepein of fondant. Voor een taart van dit formaat heb je ongeveer 500 gram fondant nodig. Voor deze taart had ik gebruik gemaakt van zwarte, voorgekleurde fondant. Witte fondant zelf zwartkleuren blijft een moeilijk karwei. Ik had gebruik gemaakt van een plaatje en daar de verschillende vormen uitgeknipt om zo de juiste vormen te krijgen voor het pak.

Overigens is het bij zwarte fondant een aanrader om geen poedersuiker te gebruiken voor het uitrollen (tegen het plakken), maar Crisco. Dat is te verkrijgen bij veel taartwinkels op internet en het is echt ideaal. Laat geen wittige vlekken achter op het fondant (zoals op deze foto nog wel enigszins te zien zijn).

Awesomeness taart is awesome. Enkele devies is nog op up-te-suiten voor je hem, in stijl, gaat eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten