maandag 30 april 2012

Oranjebitter Koninginnedag Cupcakes

Op Koninginnedag kunnen thematische cupcakes natuurlijk niet ontbreken. Omdat oranjebitter zo ongeveer alleen op deze dag wordt gedronken (en je die fles als het goed is niet in één jaar opkrijgt), kan je het net zo goed gebruiken om je cupcakes een toepasselijke smaak mee te geven. 


Ingrediënten cupcakes
125 gram boter (op kamertemperatuur)
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren
1,5 eetlepel melk
1 eetlepel oranjebitter

Ingrediënten frosting 40 gram boter (op kamertemperatuur)
175 gram poedersuiker
10 ml (volle) melk
3 eetlepels oranjebitter
evt. oranje kleurstof

Bereidingswijze
Mix de boter en de suiker een paar minuten op middelhoge stand lekker licht en luchtig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe totdat het een egale massa is. Zeef het zelfrijzend bakmeel in de kom en mix totdat alle meel is opgenomen. Blijf op een middelhoge stand mixen en voeg de melk en de oranjebitter toe. Zodra alles is vermengd nog een minuutje blijven mixen en klaar.

Verdeel het beslag over 12 vormpjes tot ze 2/3 gevuld zijn en bak ze ongeveer 20-25 minuten in de oven. Zodra een prikker er schoon uitkomt zijn ze gaar.

Ik had ervoor gekozen het beslag te kleuren en het laagje voor laagje in de bakjes te doen, om zo een rood-wit-blauw effect te creëren. Verdeel hiervoor het beslag in drie gelijke hoeveelheden en laat eentje gewoon, kleur er eentje blauw en de ander rood. Verdeel eerst de het blauwe beslag over de vormpjes, vervolgens de witte (hoewel het altijd iets gelig blijft) en vervolgens het rode beslag.

Mix voor de frosting de boter en poedersuiker door elkaar. Voeg langzaamaan ook de melk en de oranjebitter toe. Je kan naar smaak iets meer of minder oranjebitter toevoegen. Als je wat meer erbij doet kan je ook wat meer poedersuiker erbij doen, om zo de frosting stevig te houden. Mix als alles vermengd is minstens 5 minuten op hoge stand zodat het lekker luchtig wordt. Aan het einde kan je eventueel enkele druppels oranje kleurstof toevoegen voor een extra oranje effect (de oranjebitter geeft de frosting al een licht-oranje kleur).

Versiering kan met vanalles. Ik had nog oranjegekleurde fondant liggen, maar alles is mogelijk. Kroontjes, vlaggen, wimpels, andere oranje en/of rood-wit-blauwige dingen. Vandaag kan het niet fout genoeg!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten