donderdag 12 april 2012

Worteltaart

Worteltaart. De naam doet veel mensen gruwelen en ik snap werkelijkwaar niet waarom. Het is gewoon één van de beste taarten die er is. Iedereen die ooit in Ierland een echte worteltaart heeft geproefd (ze zijn daar nou eenmaal overal te vinden en zo. ontzettend. lekker.) In de taart proef je niet echt de smaak van wortel, het is dus niet een hartige taart maar juist zoet, op een goede manier. Heel lekker te combineren met kaneel, all spice, koekkruiden etc. Dit recept heb ik van smulweb geplukt, met recht één van de betere. 

Toen ik laatst dit recept gebruikte om miniwortelcupcakes te maken bleken er wel héél veel uit te kunnen (lekker, maar meer dan 50 cakejes is niet echt denderend voor de lijn…) dus zeker als je mini’s gaat maken zou ik het recept halveren. Anders haal je er denk ik zo’n 24-30 normale cupcakes uit. 
Voor de taart heb je een bakblik van ongeveer 24cm doorsnede nodig. 


Ingrediënten taart
4 eieren
300 gram bloem
250 gram bruine basterdsuiker
185 ml zonnebloemolie
400 gram wortels (gewicht na ze geschraapt/geschild te hebben)
55 gram fijngehakte walnoten
3 theelepels bakpoeder
2 theelepels kaneelpoeder
½ theelepel all spice (piment)
½ theelepel speculaaskruiden
½ theelepel zout

Ingrediënten frosting
180 gram boter (op kamertemperatuur)
180 gram roomkaas
3 druppels vanille-extract
250 gram poedersuiker

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180C en zorg ervoor dat je van tevoren de wortels geraspt hebt en de walnoten fijngehakt zijn. Vet voor de taart de bakvorm in.

Klop met de mixer op de middelhoge stand de suiker met de eieren een minuut of twee tot het een luchtige, romige massa is. Giet de olie erbij en meng het erdoorheen (gewoon roeren, niet mixen).

Zeef de bloem, bakpoeder, zout, kaneel, all spice en koekkruiden in dezelfde kom en mix het op middelhoge stand tot alles goed is vermengd en het een egale massa is. Mix daarna nog een minuutje op de hoge stand. Voeg dan als laatste de wortelen en walnoten toen en mix het kort door elkaar totdat het goed gemengd is.

Giet het mengsel in de ingevette bakvorm en bak het ongeveer 60 minuten totdat een prikker er schoon uitkomt.
Voor de cupcakes: vul de vormpjes voor ¾ met het beslag en bak ze ongeveer 25 minuten, ook totdat een prikker er schoon uitkomt.

Mix voor de frosting de boter met de poedersuiker en mix het als het eenmaal goed gemengd is minstens vijf minuten op een hoge stand. Voeg vervolgens de roomkaas en het vanille-extract toe en mix het tot de massa egaal is. Mix niet te lang, dan kan het namelijk weer gaan ontmengen.

Als de taart afgekoeld is, kan je hem met een groot broodmes of een taartsnijder in twee lagen snijden. Besmeer de onderste laag met een niet al te dikke laag frosting en leg het bovenste deel van de taart er weer op. Verdeel de rest van de frosting over de bovenkant.

Je kan de taart of cakejes eventueel versieren door bijvoorbeeld gehakte walnoten erover te strooien, door wat geraspte wortel erover te strooien of door worteltjes te spuiten (zie foto). Deze heb ik gespoten van royal icing. Ik had ze de dag van tevoren op wat bakpapier gespoten en laten drogen, zodat ze vervolgens er makkelijk opgelegd konden worden.

Eet smakelijk! Een heerlijke kruidige, romige, zachte worteltaart! Héérlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten