zondag 22 april 2012

Platenspelertaart met aardbeien- en perzikvulling

Deze taart was een cadeau voor twee muziekminnende vriendinnen van me. Ik heb hem gemaakt naar een idee uit een boek van Philip Cutler. Bij deze taart heb ik niet met botercrème gewerkt maar met chocoladeganache. Qua formaat is hij hetzelfde als de awesomeness-taart, helaas dus enkel geschikt voor het spelen van 7” singles ;-)


De hoeveelheden van de ingrediënten zijn gebaseerd op een biscuittaart van ongeveer 25x35x5 cm (8 eieren).

Ingrediënten vulling
300 gram verse aardbeien
blikje perziken op siroop
eventueel enkele eetlepels kristalsuiker

Ingrediënten chocoladeganache
400 gram donkere chocolade
2 dl slagroom

Bereidingswijze
Als je de biscuittaart hebt gebakken en hij goed is afgekoeld kan je hem in de lengte twee maal doorsnijden.

Was de aardbeien alvast en laat ze drogen. Laat tevens de perziken vast uitlekken en leg ze eventueel op wat keukenpapier zodat ze niet te vochtig zijn.

Hak voor de ganache de chocolade in kleine stukjes en doe ze in een warmtebestendige kom. Verwarm in een pannetje de slagroom totdat het gaat borrelen en giet de slagroom dan over de chocolade heen. Laat het een minuutje zo staan en ga dan langzaam roeren, totdat alle chocolade is gesmolten en je een mooie egale massa hebt. Vervolgens kan je de ganache verder laten afkoelen.

Snij de aardbeien en perziken in kleine stukjes of plakjes, net wat je zelf prefereert.

Besmeer de taartlagen waar vulling tegenaan komt met een heel dun laagje ganache (met een spatel of paletmes), dit is tegen het intrekken van het vocht in de cake. Verdeel vervolgens de helft van de aardbeien en de helft van de perziken over de eerste laag. Laat aan de zijkant een klein randje over waar je met een lepeltje een klein ganachedijkje maakt tegen het lekken van het fruitvocht tegen het fondant. Leg vervolgens de middelste taartlaag erop en verdeel de rest van de aardbeien en perziken erover en maak weer een dijkje. Als je de bovenste taartlaag erop hebt gelegd kan je de overige ganache gelijkmatig verspreiden over de boven- en zijkanten van de taart, totdat het egaal verdeeld is en je taart mooi glad. Laat de ganache hard worden zodat je hem daarna makkelijk kan bekleden met fondant.

Voor deze taart had ik ongeveer 400-500 gram fondant (oranje gekleurd) gebruikt voor de basisbekleding. Verder nog witte fondant grijsgekleurd door er een beetje zwarte kleurstof bij te doen voor de draaiplaat en de knoppen. De plaat zelf is gemaakt van voorgekleurde zwarte fondant. Groeven kunnen gemaakt worden door met een stevig kwastje cirkels te maken op de plaat. Voor de arm van de platenspeler heb ik een houten douwel (die je kunt kopen bij taartwinkels, normaliter voor versteviging van stapeltaarten) bekleed met grijze fondant. Handig is een pen met edible ink waarmee je de fondant kunt beschrijven. Deze pennen zijn gewoon te koop bij een taartwinkel en bijv. Jamin. Dan kan je de knoppen etc. naar eigen inzicht aanbrengen, of neem je eigen platenspeler (die je behoort te hebben, sowieso) als voorbeeld!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten