dinsdag 17 april 2012

Biscuit

Als je grote taarten gaat maken met vulling en marsepein/fondant etc, dan is het het handigst als je een biscuitdeeg gebruikt. Dit is een lichte, luchtige en vrij droge cake, die met alle smaken goed samengaat. Het zorgt ervoor dat je taart niet te zwaar wordt en je dus niet met een enorm machtige unit eindigt.

De hoeveelheid beslag die je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van je bakvorm. Dit kan je berekenen met via de inhoud van je beslagvorm. Voor elke halve liter die erin gaat 1 ei + bijbehorende ingrediënten.

Ingrediënten per ei:
1 ei
30 gram suiker
25 gram bloem
5 gram maïzena
snufje zout

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180C en vet je bakvorm in of bekleed de vorm met bakpapier.

Verwarm de eieren tot iets boven kamertemperatuur. Ik breek ze meestal allemaal in een schaal en verwarm ze dan in de magnetron totdat het geheel warm aanvoelt. Let wel op, je moet dan goed blijven roeren en vaak voelen, want als je ze te lang in de magnetron doet gaan ze alvast bakken en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Doe als de eieren warm aanvoelen ze met het zout en suiker in een beslagkom en mix alles goed door elkaar. Je moet nu echt lang blijven mixen op een hoge stand, ik ben meestal wel minstens 10 tot 12 minuten bezig voor ongeveer 8 eieren. Je zal zien dat het beslag lichtgeel wordt en als het ware ‘groeit’. Zorg ervoor dat je gardes steeds niet helemaal onder het beslag staan, want dan klop je er geen lucht in. Als je dus een grote hoeveelheid maakt kan je het het beste in twee delen splitsen.

Daarna kan je de bloem langzaamaan door het beslag mengen. Meng het er met een spatel doorheen, niet mixen. Zorg ervoor dat de bloem gezeefd is, dat voorkomt klontjes. Als alle bloem er goed doorheen gemengd is kun je het biscuitbeslag in de bakvorm gieten. Het is vrij vloeibaar beslag, dus tenzij je een lekvrije springvorm hebt, is het handig om een gesloten bakvorm te gebruiken.

Bij gebruik van 2/3 eieren bak je het beslag ongeveer 30 minuten, 3-6 eieren ongeveer 40 minuten en voor 7-10 eieren ongeveer 50 minuten. De bovenkant moet goudbruin zijn en een prikker moet er schoon uitkomen.

Laat het biscuit na het bakken goed afkoelen voordat je hem op een rooster stort. Als het biscuit eenmaal goed afgekoeld is kun je het gaan vullen. Biscuit is goed houdbaar, mits gekoeld. Voor de vulling is het biscuit het makkelijst door te snijden als je hem een dagje, ingepakt in aluminiumfolie, in de koelkast hebt bewaard.

1 opmerking: